Είμαι ευνοϊκά διακείμενος στην πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής και, χωρίς να έχω ποτέ σχετική εμπειρία, δεν αποκλείω το γεγονός να υπήρξε κάποτε αυτό που λέγεται «εξωγήινη επαφή». Αυτή η τελευταία από μόνη της είναι συναρπαστική ως σκέψη αλλά έχει οδηγήσει σε μια σειρά υπερβολών από πολλές πλευρές, η οποία ευθύνεται για την αυξανόμενη δυσπιστία του κόσμου απέναντι στην «ουφολογία», όπως και για τη γελοιοποίηση την οποία έχει υποστεί κατά καιρούς.
Η αλήθεια είναι πως, σε αρκετά σημεία η ουφολογία δίνει κάθε λόγο ώστε να γελοιοποιείται, υποστηρίζοντας θεωρίες που δεν τεκμηριώνονται και δεν επαληθεύονται από την επιστημονική κοινότητα και η μοναδική εξήγηση που δίνεται για αυτό είναι πως η τελευταία συμμετέχει θέλοντας και μη σε μια τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης, στην οποία μετέχουν και άλλοι φορείς, όπως οι υπηρεσίες πληροφοριών, ερευνητικά ιδρύματα και ολόκληρες κυβερνήσεις. Από αυτό το σημείο και πέρα ξεκινούν οι δαιδαλώδεις πορείες της συνομωσιολογίας, που είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς και που δύσκολα θα κερδίσει κάτι αν το κάνει. Μέσα σε έναν πραγματικό κυκεώνα αντικρουόμενων απόψεων, ένα από τα μείζονα ερωτήματα του ανθρώπινου γένους, εκείνο του εάν είναι μόνο του στο αχανές Σύμπαν, εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο.

Τα ερωτηματικά των μαρτύρων

Μια προσφιλής τακτική των επικριτών είναι η διάψευση και γελοιοποίηση των μαρτύρων εξωγήινων επαφών, τους οποίους συνήθως θεωρούν ως ανόητους ή αφελείς, που μπερδεύουν τα μετεωρολογικά μπαλόνια ή τον πλανήτη Αφροδίτη με άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα. Το κακό όμως είναι πως είναι τόσες χιλιάδες οι μαρτυρίες και περιλαμβάνουν άτομα όλων των κοινωνικών, οικονομικών και μορφωτικών επιπέδων που αναρωτιέται κανείς σε ποιόν ανήκει η αφέλεια τελικά. Σε εκείνον που βιώνει μια κάποια εμπειρία οποιασδήποτε αιτιολογίας ή σε εκείνον που την κρίνει από έναν καναπέ;
Δεν αμφιβάλω πως είμαστε όλοι μας πολύ επιρρεπείς στις οπτικές απάτες αλλά αυτές δεν πρέπει να αποτελούν την εύκολη δικαιολογία εκεί όπου αδυνατεί να βρεθεί μια περισσότερο πειστική υπόθεση. Αναρωτιέμαι μάλιστα κατά πόσο είναι εφικτό, ακόμη και ένα μυαλό περιορισμένων δυνατοτήτων, να μπερδέψει την κίνηση του πλανήτη Αφροδίτη με την πολύ συγκεκριμένη κίνηση ενός ιπτάμενου οχήματος ή το πως είναι δυνατό να επικαλείται κανείς τα αέρια βάλτων εκεί που δεν υπάρχει βάλτος. Δεν είμαι από εκείνους που βλέπουν φαντάσματα πίσω από μια δέσμη καπνού, όμως υποστηρίζω ακράδαντα πως υπάρχουν πολλοί σαν κι εμένα, αρκετά σκεπτικιστές δηλαδή, οι οποίοι όμως επιθυμούν μια σοβαρότερη προσέγγιση του θέματος καθώς και εξηγήσεις που δεν προσβάλουν τη νοημοσύνη μας. Το πλέον δεδομένο είναι πως οι χιλιάδες αυτοί μάρτυρες, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, είχαν κάποια εμπειρία η οποία και πρέπει να διερευνηθεί, όπου και αν καταλήξει.

Οι εξωγήινοι «άνθρωποι»

Έχει παρατηρηθεί πως οι περισσότεροι μάρτυρες περιγράφουν τους εξωγήινους με μια σαφέστατη ανθρώπινη μορφή, έστω και αν αυτοί διαφέρουν σε επιμέρους χαρακτηριστικά: μπορεί να είναι πράσινοι, ιδιαίτερα ψηλοί ή κοντοί, με μακριά και λεπτά δάκτυλα περισσότερο από των ανθρώπων, με πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα κρανία. Πάντως, παρά τις διαφορές, είναι άνθρωποι στη γενική τους εικόνα και αυτό έχει σκανδαλίσει αρκετά τους επικριτές.
Η αλήθεια είναι πως αυτό αποτελεί μια σημαντική παρατήρηση. Οι μορφές ζωής που συναντάμε στον πλανήτη Γη είναι σε έναν τεράστιο πραγματικά αριθμό, παρά ταύτα είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στα περιβάλλοντά τους. Οι μορφές ζωής ενός πλανήτη «κρίνονται» από συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν, μερικές από τις οποίες είναι το εύρος θερμοκρασιών, η βαρύτητα, το είδος της ατμόσφαιρας, η απόσταση από τον Ήλιο, το μαγνητικό πεδίο και πολλές άλλες. Εάν λοιπόν υποθετικά υπήρχε ζωή σε έναν πλανήτη όπως ο Δίας ή ο Κρόνος, λογικά θα περιμέναμε να εμφανίζει σημαντικές διαφορές από τη ζωή στη Γη. Και πάλι εντελώς υποθετικά, επειδή το βαρυτικό πεδίο του Δία είναι τεράστιο, θα αναμέναμε οι οργανισμοί του να είναι εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος (μιας και αυτό επηρεάζεται από τη βαρύτητα), καθώς και να είχαν έναν πανίσχυρο δομικό σκελετό. Αντίστοιχα, λόγω της χαμηλής του πυκνότητας, θα περιμέναμε αντίστοιχη προσαρμογή της εσωτερικής σύστασης του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να είμαστε καθόλου βέβαιοι για το ότι θα υπήρχε μορφή παρόμοια με τον Άνθρωπο, όπως τον γνωρίζουμε. Μπορεί, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών σε ένα πλανητικό σύστημα, οι «κάτοικοί» του να είχαν μια αεριώδη, λεπτοφυή δομή ή μια ακόμη πιο παχυλή. Ποτέ όμως δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος.

Εξωγήινοι και Ξωτικά: στο μεταίχμιο των υπερβατικών επαφών

Μια από τις πλέον σημαντικές επισημάνσεις στον τομέα της εξωγήινης ζωής, έχει κάνει ο Δρ. Ζακ Βαλλέ, ο οποίος παρατήρησε πως τόσο η περιγραφόμενη μορφή των εξωγήινων όσο και οι λεπτομέρειες της επαφής που έδιναν πολλοί μάρτυρες είχαν πολλά κοινά σημεία με τα Ξωτικά και άλλα πλάσματα της λαογραφίας των λαών. Κυρίως η μορφή του λεγόμενου Nordic τύπου αλλά και οι αναφορές ότι, ενώ ήταν παρόντα και άλλα άτομα την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο μόνο πολλοί λίγοι ή και συνήθως ένας έγινε μάρτυρας της επαφής, έκανε τον μεγάλο ερευνητή να συνδέσει τα δύο αυτά φαινόμενα και να αναζητήσει άλλες ερμηνείες.
Σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι οι εξωγήινες επαφές πρέπει να θεωρηθούν ως ένα καθαρό μεταφυσικό φαινόμενο. Το γεγονός ότι οι λοιποί παριστάμενοι δεν αντιλαμβάνονται το παραμικρό, καθώς και η εν ριπή οφθαλμού εμφάνιση και εξαφάνιση των εξωγήινων αλλά και άλλα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τις περιγραφές, θα μπορούσε να σημαίνει πως οι επαφές αυτές δεν συμβαίνουν ουσιαστικά στο υλικό πεδίο αλλά στο αστρικό και από ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα (εν γνώσει ή εν αγνοία τους) να τις πραγματοποιούν μετατοπίζοντας τη συνείδησή τους προς τα αντίστοιχα πεδία. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι οι εξωγήινοι που επισκέπτονται τους γήινους αλλά το αντίθετο.

Εξωγήινες αυταπάτες και θυμαπάτες

Κλασικό μοτίβο επαφών των προηγουμένων δεκαετιών ήταν η εμφάνιση των εξωγήινων ως κομιστών της ειρήνης και της οικολογίας. Πράγματι, υπάρχουν χιλιάδες αναφορές μαρτύρων ότι οι εξωγήινοι επισκέπτες μετέφεραν συμπαντικού τύπου θρησκευτικά και κοινωνικά μηνύματα, που διαπνέονταν από έντονη ανησυχία σχετικά με τους πολέμους και τη χρήση πυρηνικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής γενικότερα, καθώς και την προοδευτικά επιδεινούμενη μόλυνση του πλανήτη και την κατασπατάληση των φυσικών του πόρων. Δεν ήταν λίγες οι φορές που γήινοι υποτίθεται πως επιλέχθηκαν ειδικά ώστε να γίνουν αγγελιοφόροι των συμπαντικών μηνυμάτων αυτών και εξαιτίας μιας σειράς υπερβολών, στη συνέχεια γελοιοποιήθηκαν και περιήλθαν στην αφάνεια. Αρκετοί δε από αυτούς, κατά υποτιθέμενη εντολή των εξωγήινων, έγιναν συγγραφείς βιβλίων που θεωρήθηκαν από τους ίδιους και τους οπαδούς τους ως Ευαγγέλια της Νέας Εποχής. Σήμερα τα μηνύματά τους θεωρούνται παλιομοδίτικα και γραφικά και είναι στη δικαιοδοσία της επιστήμης της Ψυχολογίας να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά όλων εκείνων που πάσχουν από το σύνδρομο του Μεσσία ή του Προδρόμου του.

Advertisements