urban-legend-rumorΑς κάνουμε λίγο χιούμορ. Πάντοτε όταν σκέφτομαι να γράψω ένα άρθρο με συντροφεύει μια συγχρονικότητα, που ώρες ώρες διακατέχεται από έντονο χιούμορ.
Τις ημέρες αυτές επεξεργαζόμουν στο μυαλό μου τους Αστικούς Θρύλους, όταν με πλησίασε μια γνωστή μου κυρία, όχι μικρή σε ηλικία και, γνωρίζοντας το επιστημονικό μου αντικείμενο, μου έκανε μια ερώτηση σχετικά με την ανατομία της γυναικείας περιοχής στις… Κινέζες. Συγκεκριμένα με ρώτησε εάν αληθεύει η φήμη ότι η φορά των γεννητικών τους οργάνων είναι οριζόντια, σε αντίθεση με την κάθετη που όλοι γνωρίζουμε. Δεν με κορόιδευε, δεν έκανε χιούμορ έστω και αν ως τέτοιο το εξέλαβα στην αρχή, αδυνατώντας να πιστέψω έναν τέτοιο μύθο να κυκλοφορεί στην εποχή μας. Και όμως, σας πληροφορώ ότι, όσο αστήριχτο κι αν είναι επιστημονικά και όσο και να μην ισχύει, υπάρχει κόσμος που πιστεύει αυτή τη φήμη ακόμη. Και αυτό είναι ένας Αστικός Θρύλος σε μια πιο ευρεία έννοια, εκείνη της διάδοσης ψευτοεπιστημονικών ανακοινώσεων. Στην ίδια αρκετά αστεία κατηγορία θα βρείτε να μιλούν για…προσόντα της μαύρης φυλής και για άλλα που δεν θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε στο ιστολόγιο αυτό.
Κι όμως κάπως έτσι είναι η βασική αρχή των αστικών θρύλων. Δήθεν κάποιος γνωστός κάποιου άλλου γνωστού, ο οποίος και είχε την εμπειρία που μετέδωσε σε άλλους και εκείνοι με τη σειρά τους σε μερικούς ακόμα, τόσο που η φήμη εξαπλώθηκε και δεν γνωρίζει αρχή και τέλος.

Θεωρίες συνομωσίας

Αποτελούν κατηγορία από μόνες τους. Είναι όλες εκείνες οι παράξενες θεωρίες οι οποίες μοιάζουν να έχουν ισχυρά και λεπτομερή στοιχεία από αλλόκοτες πηγές, τα οποία όμως δεν μπορούν να επαληθευτούν εξαιτίας του δαιδαλώδους των πληροφοριών. Σε γενικές γραμμές μιλούν για συνομωσία εξαπάτησης του κόσμου για διάφορους λόγους και σε πολλούς τομείς, στην οποία βρίσκονται μπλεγμένες κυβερνήσεις, οργανώσεις και εταιρείες με προφανή σκοπό το δικό τους κέρδος και την προδοσία.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι θεωρίες που θέλουν τις κυβερνήσεις (ιδίως των ΗΠΑ και της Ρωσίας) να γνωρίζουν για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και να έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί τους με σκοπό την τεχνογνωσία σε οπλικά συστήματα. Σε αντάλλαγμα υποτίθεται ότι έχει δοθεί άσυλο στους εξωγήινους ώστε να μην υφίστανται επιθέσεις, τους έχουν παραχωρηθεί τοποθεσίες για τη δημιουργία βάσεων καθώς και η δυνατότητα να υποβάλλουν τον πληθυσμό σε πειράματα μέσω των απαγωγών, των εμφυτευμάτων και των πειραμάτων που έχουν οδηγήσει σε ακρωτηριασμό ζώων. Μια από αυτές τις θεωρίες θέλει το αεροσκάφος stealth να είναι το αποτέλεσμα της χρήσης εξωγήινης τεχνολογίας εκ μέρους των αμερικανών.
Μια άλλη θεωρία που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και θα εξακολουθήσει με αυξητική τάση να γίνεται αποδεκτή, είναι εκείνη σχετικά με τις ύποπτες διασυνδέσεις πολιτικών με τεράστια εμπορικοοικονομικά συμφέροντα, με σκοπό τη διαχείρηση του πλανήτη σε κάθε επίπεδο από μια ελίτ οικογενειών που διαχειρίζονται τον παγκόσμιο πλούτο σε βάρος των πολιτών. Μεταξύ μας, αυτή είναι μια όχι και τόσο απίστευτη ιστορία, δεδομένου ότι ο καθένας από εμάς καθημερινά βρίσκεται ενώπιον σημαντικών πληροφοριών που δείχνουν ότι πράγματι ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και έχει τάση να συσσωρεύεται διαρκώς σε λιγότερους.
Διάσημη παραμένει μκαι η θεωρία της παγκοσμιοποίησης κατά την οποία υποτίθεται ότι υπάρχει σχέδιο ανατροπής των εθνικών κυβερνήσεων και αντικατάστασής της από μια παγκόσμια κεντρική εξουσία, η οποία θα καταργήσει τα σύνορα και θα εγκαθιδρύσει μια Νέα Τάξη πραγμάτων, στην οποία θα μετέχουν μέλη σκοτεινών αδελφοτήτων που ενώ φαινομενικά συγκρούονται μεταξύ τους, στην ουσία συνεργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση, οδηγημένοι από σκοτεινά κίνητρα που υπαγορεύονται από κακόβουλους εξωγήινους ή και ακόμη από τον ίδιο το Σατανά.
Είναι πραγματικά τόσο μεγάλος ο όγκος αυτών των θεωριών που δεν είναι εφικτό να σας παραθέσω κάτι περισσότερο για αυτές.

Οι επιστολές των Αγίων

Διάσημες την εποχή που δεν υπήρχε ακόμη το ηλεκτρονικό ταχυδρομεί, οι επιστολές αυτές έφταναν στο σπίτι σου χωρίς φυσικά να αναφέρεται ο αποστολέας ή η διεύθυνσή του. Συνήθως τις έβρισκες στο γραμματοκιβώτιό σου και όλες περιείχαν το ίδιο πάνω – κάτω κείμενο. Ότι ένας Άγιος (αναφερόταν ποιός) έκανε τα εξής θαύματα και για αυτό το λόγο έπρεπε όλο αυτό να διαδοθεί στον κόσμο, διαφορετικά οι συνέπειες για τον παραλήπτη της επιστολής θα ήταν φοβερές. Φρόντιζαν να αναφέρουν ότι ο τάδε που δεν έγραψε άλλες δώδεκα επιστολές για να τις ταχυδρομήσει διαλαλώντας τα θαύματα του Αγίου, έπαθε μεγάλες συμφορές, αρρώστησε, έχασε την περιουσία του ενώ επίσης πέθανε ο ίδιος ή άλλο μέλος της οικογένειάς του.
Περιττό να αναφερθεί ότι υπήρξε κόσμος που πίστεψε στις ανοησίες αυτές και τρομοκρατήθηκε. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έλλειψης λογικής, μην σας κάνει εντύπωση.

Τα καπάκια των δρόμων στην Αθήνα και αλλού

Αυτή είναι μια πιο φρέσκια νεομυθολογία που από όσο ξέρω ακόμη ερευνάται. Υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες από καπάκια υπονόμων στους δρόμους της πρωτεύουσας και σε άλλες πόλεις, τα οποία φέρουν επάνω τους περίεργα σύμβολα, ανάμεσά τους ακόμη και σύμβολα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο μυστικισμό. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, τα καπάκια αυτά έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, εξυπηρετώντας κάποιο άγνωστο σκοπό, σηματοδοτώντας ίσως κάποια ιδιαίτερα σημεία. Πολλοί ισχυρίζονται πως τα σύμβολα έχουν καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα ενώ κάποιοι άλλοι νομίζουν πως όλο αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της Αστυμαγείας, μιας Μαγείας δηλαδή των πόλεων και κάποιοι τρίτοι τα συνδέουν με ιδιαίτερα σχέδια που υπάρχουν ως γράφιτι σε πολλά κτίρια. Ίσως όλα αυτά να έχουν έναν αποτρεπτικό – εξορκιστικό χαρακτήρα, συνεχίζοντας μια παράδοση που χάνεται στο βάθος των αιώνων.
Επαναλαμβάνω, όμως, ότι είναι μια σχετικά νέα θεωρία και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία περισσότερα από τα οποία θα βρει κανείς στο έργο του συγγραφέα κ. Βέμπου.

Η σπηλιά του Νταβέλη

Κατά την άποψή μου αποτελεί το σημαντικότερο εκπρόσωπο της ελληνικής μεταφυσικής. Ηπερίφημη σπηλιά του όρους των Αμώμων, για την οποία κυκλοφορούν εκατοντάδες ιστορίες και έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία και άρθρα, καθένα από τα οποία την προσεγγίζει με μια ή περισσότερες από τις άφθονες πλευρές της.
Πραγματικά είναι δύσκολο να βρει κάποιος έναν τομέα της μεταφυσικής γνώσης που να μην έχει συνδεθεί με την διαβόητη αυτή σπηλιά. Θεωρίες εξωγήινης συνομωσίας, σχέδια παγκοσμιοποίησης και νέας τάξης πραγμάτων, κάτοικοι του εσωτερικού της γης, μαγεία, λατρεία του σατανά, θεωρίες διαταραχών του χωροχρονικού συνεχούς και τόσα άλλα έχουν προταθεί ως πιθανές ερμηνείες των φαινομένων που έχουν παρατηρηθεί εκεί.
Που βρίσκεται η αλήθεια και που το ψέμμα; Που εντοπίζεται η υπερβολή και που η ακρίβεια των διηγήσεων;

Advertisements