3dbf62078d51d-59-1 Άγια Πρόσωπα παντού

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε στις τηλεοράσεις και στις εφημερίδες ή μαθαίνουμε από διάφορα έντυπα πως το πρόσωπο του Ιησού ή της Παναγίας ή Αγγέλων ή ακόμη και δαιμόνων «εμφανίστηκε» στα πιο απίθανα σημεία: σε καθρέφτες, σε τζάμια, σε ποτήρια, σε πιάτα, σε πλαγιές βουνών και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε.
Στην εποχή της τεχνολογίας πλέον υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε εικόνες, όμως παλιότερα τέτοιες εξυπνάδες κυκλοφορούσαν μέσω εντύπων και φυλλαδίων αμφιβόλου προελεύσεως και αρκετά συχνά από ομάδες που ανήκουν σε φονταμενταλιστικούς θρησκευτικούς κύκλους, καθώς και σε χώρους που έχουν χαρακτηριστεί ως αιρετικοί. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πριν μερικά χρόνια ένα από αυτά τα φυλλάδια να ισχυρίζεται πως το πρόσωπο του Σατανά ξεπήδησε μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή, σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος της Νότιας Αμερικής. Το μικρό παιδί που κοιτούσε την οθόνη του πέθανε αμέσως από το φόβο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Εκείνη την εποχή οι υπολογιστές και το διαδίκτυο μόλις είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και πιο δυναμικά στην ελληνική αγορά και αρκετά σωστά μπορείτε να υποθέσετε πως αυτός ήταν ο ουσιαστικός λόγος για το εν λόγω δημοσίευμα καθώς ξέρουμε καλά την απέγχθεια και τον φόβο ορισμένων ομάδων (που δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ονομαστικά) για οτιδήποτε καινούριο.
Παρόμοιες ομάδες, πλήρεις πλάνης και αυταπάτης, είναι εκείνες που βλέπουν τον Αντίχριστο πίσω από το οτιδήποτε και προσπαθούν να αντιστοιχίσουν τα γεγονότα της Αποκάλυψης με σύγχρονα συμβάντα.
Το φαινόμενο αυτό η επιστήμη το ονομάζει «παρειδωλία». Είναι αποτέλεσμα της τάσης του εγκεφάλου να βλέπει οικεία αντικείμενα και υπάρχουν ειδικά τεστ στην ψυχολογία στα οποία μέσα από τυχαία και χωρίς σκοπό σχέδια καλείται ο εξεταζόμενος να αναφέρει τι βλέπει. Από το περιεχόμενο των απαντήσεών του και από τη γενικότερη εξέτασή του, ο γιατρός μπορεί να οδηγηθεί σε συμπεράσματα σχετικά με τον ψυχισμό του. Περιττό να αναφέρω ότι άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένες διαταραχές βλέπουν συνήθως αποτρόπαιες εικόνες.

Σατανάς στον καθρέφτη

Να μια «καλή» ιδέα για νέους κι ανόητους που δεν έχουν πως να περάσουν την ώρα τους. Μπορούν λοιπόν μεταξύ δώδεκα και τρεις μετά τα μεσάνυχτα να ανάψουν ένα κερί, να σταθούν μπροστά σε έναν καθρέφτη και να φωνάξουν τρεις φορές το όνομα του Σατανά. Με το που θα το κάνουν, με τη σειρά του κι εκείνος θα τους κάνει τη χάρη να τον δουν στον καθρέφτη να στέκεται πίσω τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να γυρίσουν, παρά να σβήσουν το κερί και να φύγουν από εκεί. Και σε αυτή την περίπτωση δεν το έχει κάνει εκείνος που το διηγείται αλλά φίλος ενός φίλου που σε άλλες περιπτώσεις το τήρησε κατά γράμμα και όλα καλά και σε άλλες δεν το τήρησε και ακόμα τον τρέχουν για θεραπείες…

Αίμα και άλλα συστατικά στην coca cola

Θα τον έχετε ακουστά κι αυτόν τον αστικό θρύλο που ισχυρίζεται πως η παγκόσμια επιτυχία του συγκεκριμένου αναψυκτικού δεν οφείλεται τόσο στο ότι περιέχει τα συστατικά που κανείς δεν γνωρίζει τις αναλογίες τους αλλά στο ότι ένα από αυτά τα συστατικά είναι ούτε λίγο ούτε πολύ ανθρώπινο αίμα!
Αυτή είναι μια παράδοση που κρατάει από παλιότερες εποχές και έχει σχέση με το ζήτημα της ανθρωποφαγίας και της πόσης αίματος. Ιδιαίτερα η τελευταία θεωρήθηκε από τους πολέμιους του χριστιανισμού ότι συμβαίνει (ή υποκρύπτεται) πίσω από το μυστήριο της Θείας Μετάληψης.

Η Ομάδα Έψιλον

Ένας ελληνικός αστικός θρύλος ισχυρίζεται την ύπαρξη μιας μυστικής ομάδας ανθρώπων, η οποία εργάζεται με σκοπό την αποτροπή των σκοτεινών σχεδίων της Νέας Τάξης πραγμάτων και την αποκατάσταση του ένδοξου ελληνικού παρελθόντος στο μέλλον, μέσω της αναγέννησης του Έλληνα. Τι δεν έχει γραφτεί για αυτή την ομάδα… ότι τα μέλη της είναι κάτοχοι υπερτεχνολογίας από τους αρχαίους έλληνες, ότι διαθέτουν σημαντικές δυνάμεις, ότι κατά καιρούς προσεγγίζουν σημαντικούς ανθρώπους για να τους στρατολογήσουν και τόσα πολλά που θα γέμιζαν αρκετά βιβλία.

Ο άνθρωπος στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου

Αυτός είναι ένας διάσημος αστικός θρύλος κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά τον συναντάμε παντού. Υποτίθεται, λοιπόν, ότι καθώς οδηγείτε το αμάξι σας, το οποίο μέχρι εκείνη την ώρα ήταν καλά κλειδωμένο και δεν υπάρχει απολύτως κανένα ίχνος παραβίασης, ξαφνικά βλέπετε από τον μεσαίο καθρέφτη κάποιον άνθρωπο να κάθεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Σταματάτε τρομοκρατημένοι, κοιτάζετε πίσω αλλά δεν βλέπετε κανέναν, διότι απλά δεν υπάρχει.

Ο ωτοστόπερ που εξαφανίζεται

Διάσημος αστικός θρύλος είναι και ο εξαφανιζόμενος ωτοστόπερ. Οδηγείτε το αμάξι σας συνήθως σε κάποιον ερημικό ή όχι πολυσύχναστο δρόμο, όταν βλέπετε κάποιον να σας κάνει ωτοστόπ. Σταματάτε και βλέπετε ότι είναι κάποιος, άντρας ή γυναίκα, ενήλικας ή παιδί, ο οποίος συνήθως δεν μιλάει πολύ και του προτείνετε να τον μεταφέρετε λίγο παρακάτω. Δέχεται, μπαίνει στο αμάξι και λίγο αργότερα εξαφανίζεται!
Η ιστορία αυτή είναι ο βασικός κορμός, ωστόσο υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές. Μια από αυτές θέλει τον άγνωστο να εξαφανίζεται ήρεμα, χωρίς παρενέργειες, καμιά φορά κοντά σε κάποιο σημείο που αργότερα υποτίθεται πως γίνεται γνωστό ότι ο ίδιος είχε χάσει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Σε μια άλλη παραλλαγή ο άγνωστος χάνεται αφού πρώτα έχει προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα του σημείου του δρόμου, στον οποίο πάλι αργότερα γίνεται γνωστό πως είχε χάσει τη ζωή του.
Υπάρχουν όμως και χειρότερες παραλλαγές, κατά τις οποίες ο άγνωστος, πριν εξαφανιστεί, προκαλεί φόβο και τρόμο στον οδηγό, καθώς αυτός διαπιστώνει πως στην πραγματικότητα είναι έναν νεκρό ή κάποιο κακό πνεύμα που μεταφέρει με το αμάξι του…

Advertisements