how-urbanlegend-main_fullΗ δολοφονία στο εμπορικό κέντρο

Ένας από τους φρέσκους αστικούς θρύλους που διαδόθηκε αρκετά μέσω διαδικτύου, είναι η περίφημη δολοφονία με ειδεχθή τρόπο ενός ανθρώπου μέσα στον ανελκυστήρα πολύ γνωστού εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Ο τρόπος δολοφονίας, υποτίθεται παρέπεμπε στη δράση ενός serial killer, πρωτοφανούς γεγονότος για την Αθήνα και την Ελλάδα γενικότερα.
Η «είδηση» αυτή μεταφέρθηκε μέσω internet και συζητήθηκε σε forums τόσο που σχεδόν όλοι τη θεώρησαν αληθινή, καθώς το ευκολότερο πράγμα στην εποχή της εκρηκτικής ανάπτυξης της Πληροφορίας, είναι να δημιουργήσει κανείς και να διαδόσει έναν αστικό θρύλο.

Άτυχοι ψηλοί!

Ένας μακάβριος αστικός θρύλος σχετίζεται με το θάνατο πολύ ψηλών ατόμων, τα οποία υποτίθεται πως δεν χωρούν στο φέρετρο και αναγκάζουν τα γραφεία κηδειών να λάβουν δραστικά μέτρα. Συγκεκριμένα λέγεται πως σε αυτή την περίπτωση τους κόβουν τα πόδια και τα τοποθετούν δίπλα τους, χωρίς να το βλέπουν οι συγγενείς, μιας και ο νεκρός τους είναι σκεπασμένος με λουλούδια και υφάσματα.
Φαντάζομαι είναι περιττό να αναφέρω πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η bloody Mary

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί στο θρύλο που θέλει τον Διάβολο να εμφανίζεται μπροστά στον καθρέφτη. Σε αυτή την περίπτωση, που είναι δημοφιλής στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, εάν σταθείτε μπρος στον καθρέφτη γύρω στις δώδεκα τα μεσάνυχτα και καλέσετε δώδεκα φορές το όνομά της, η bloody Mary θα εμφανιστεί μπροστά σας γεμάτη όρεξη ακόμη και να σας επιτεθεί.
Η αιμοσταγής Μαίρη λέγεται πως ήταν μάγισσα που κάποτε έκαψαν λόγω της ειδεχθούς ενασχόλησής της με τη Μαύρη Μαγεία, ενώ υπάρχει η άποψη ότι ήταν ένα δυσμορφικό κορίτσι που είχε γεννηθεί παλιά.

Μύθοι του AIDS

Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως η μάστιγα του αιώνα. Το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, παρά τις τεράστιες προόδους που έχουν σημειωθεί στη διάγνωση και στην πρόληψή του, παραμένει μια νόσος για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία, έστω και αν η ποιότητα ζωής τόσο των νοσούντων όσο και των φορέων του ιού της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Όπως ήταν φυσικό, σχεδόν αμέσως δημιουργήθηκαν αστικοί θρύλοι που σχετίζονται με το σύνδρομο αυτό. Ένας από αυτούς θέλει τον ιο HIV να είναι στην πραγματικότητα ένας τεχνητά, με τη μέθοδο της γενετικής μηχανικής, κατασκευασμένος ιός ο οποίος ξέφυγε από τον έλεγχο του εργαστηρίου στο οποίο κατασκευάστηκε και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μια άλλη άποψη υποστηρίζει πως ο ιός αυτός αποτελεί στην ουσία ένα όπλο βιολογικού πολέμου, κατασκευασμένο ίσως ακόμη και από εξωγήινη τεχνολογία. Φυσικά, ελάχιστοι είναι εκείνοι που σκέφτονται πως ένα βιολογικό όπλο για να είναι επιτυχημένο, οφείλει να μη σκοτώνει τον φορέα του σε εύρος χρόνου που φτάνει και ίσως ξεπερνάει και τα 12 – 15 χρόνια αλλά το πολύ μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς το μικρό χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την αλλαγή της έκβασης ενός πολέμου.
Από την άλλη, ενδεικτικές της υστερίας που ακόμη υπάρχει για τη νόσηση από AIDS, είναι οι αστικές ιστορίες σχετικά με τον άγνωστο (ή την άγνωστη) που γνωρίζει κάποιος στις διακοπές, περνούν μερικές χαρούμενες ημέρες ή στιγμές μαζί, μέχρι που κάποιο πρωί λαμβάνει το σημείωμα «καλώς ήρθες στον κόσμο του AIDS.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί και ο θρύλος που θέλει να έχει βρεθεί το φάρμακο για την αντιμετώπιση της νόσου αλλά να μη διοχετεύεται στην αγορά, προκειμένου να κερδίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες από τα πανάκριβα αντιρετροϊκα φάρμακα…

Το τέλος του κόσμου θα έρθει το 2012

Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε αυτή την εσχατολογική θεωρία. Σενάρια για το τέλος του κόσμου πάντοτε υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Για το 2012 υποτίθεται πως, όπως κάθε φορά, υπάρχουν πολλά στοιχεία και μάλιστα από διαφορετικές πηγές, δηλαδή από την επιστημονική (πρόσκρουση αστεροειδούς) έως την ψευδομεταφυσική (προφητείες των Μάγιας και αμφιλεγόμενων προφητειών μοναχών).
Έχω αναφέρει την άποψή μου για όλα αυτά. Είναι διαφορετικό πράγμα η αλλαγή, η μετάβαση από την καταστροφή.

Δώστε και σώστε

Μια νέα μόδα στα spam emails περιλαμβάνει την αποστολή ενός μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από κάποιον γνωστό σας. Το κείμενο του μηνύματος περιγράφει μια δακρύβρεχτη ιστορία σχετικά με ένα παιδάκι που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Συχνά επισυνάπτεται και φωτογραφία του παιδιού και με ευγενικά λόγια ο συντάκτης ισχυρίζεται πως με έναν πολύ απλό και φτηνό τρόπο μπορεί να συγκεντρωθεί το απαραίτητο για την επέμβαση ποσό: το στέλνετε σε όσο περισσότερο κόσμο μπορείτε και αυτόματα σε κάθε αποστολή συγκεντρώνεται ένα ασήμαντο κάθε φορά ποσό (συνήθως 50 λεπτά του ευρώ), το οποίο αθροιζόμενο όμως τελικά συγκεντρώνει το υψηλό κόστος της συγκεκριμένης επέμβασης.
Περιττό να αναφερθεί ότι τα στοιχεία του παιδιού, η φωτογραφία του όπως και όλη η ιστορία είναι ψέματα.

Το ατελείωτο έργο

Δεν είναι λίγοι οι θρύλοι που αναφέρονται σε κάποιο έργο που έμεινε ημιτελές εξαιτίας του θανάτου του δημιουργού του, ο οποίος επιστρέφει από τους νεκρούς προκειμένου να το ολοκληρώσει για να βρει ανάπαυση. Έναν τέτοιο υπαινιγμό συναντάμε στο δημοτικό τραγούδι του Νεκρού Αδερφού αλλά υπάρχουν και άλλες ιστορίες, όπως με τον φυλακισμένο που ο συγκρατούμενός του κάθε πρωί έβλεπε το έργο που εκείνος είχε αφήσει ημιτελές σιγά σιγά να ολοκληρώνεται.

Advertisements